Італійська кухня багата не тільки своїми гарячими стравами, а ще й різноманітними десертами. Столицею італійських солодощів вважається острів Сицилія. А найголовнішим італійським десертом вважається тірамісу.
Що таке тірамісу знає кожен, причому не тільки в Італії. У світовій мережі інтернету повно всього про тірамісу: фото, відео з покроковим приготуванням, авторські версії рецептів. У всьому світі ласуни знайомі з цим десертом. Торт тірамісу знаменитий своєю ніжною текстурою і простим рецептом. В Італії вважається, що у кожної сім’ї є свій особливий тірамісу, рецепт якого передається з покоління в покоління. Тому при подорожі по Італії можна не бояться спробувати один і той же десерт тірамісу.
Тірамісу (tiramisu) – це суміш Італії та Баварії. Знамениті німецькі солодощі об’єднали з простим кремом, який в Італії готували для дітей – жовток збитий з цукром. Рецепт вийшов неймовірно простим, але настільки смачним, що як тільки тірамісу з’явився на території Італії, всі стали вимагати на стіл саме його.
Час минав далі, як і історія, а ось класичний рецепт тірамісу надовго залишився в серцях італійців. Багато кондитерів середземноморської країни намагалися привласнити собі винахід цієї страви. Рецепт змінювався, переходячи від однієї провінції до іншої. Але в цілому, десерт став невід’ємною частиною італійської кухні, як піца або паста.
Справжній тірамісу має кілька ключових інгредієнтів, які належать тільки Італії:
Це ніжне хрустке печиво для тірамісу, котре у нас називають Дамські пальчики. Савоярді готують з суміші білка, борошна і цукру. Воно швидко вбирає в себе вологу, при цьому не втрачаючи форму, і стає м’яким і повітряним. Тому, це печиво для тірамісу – один з важливих інгредієнтів. Ніякого бісквіта, як багато хто помилково вважає.
Крем для тірамісу готують на основі цього сиру. Ніжний, з кремовою текстурою маскарпоне виготовляють в Ломбардії. Назва maschepra перекладається як творог. І якщо звичайний творог роблять з молока, то маскарпоне роблять з вершків. Якщо ж під рукою немає якісного маскарпоне, то можна зробити тірамісу з вершками. Але тірамісу з маскарпоне – це класика.
Це різновид кулінарного вина, яке часто використовують кондитери, як ром або лікер. Його майже не вживають, як звичайний напій, тільки в якості диджестива. А для тірамісу – це відмінний варіант. Вино укупі з іншими інгредієнтами, надає десерту той самий незабутній смак. Марсалу можна замінити італійським лікером амаретто.
Добра кава – запорука хорошого тірамісу. Тому, краще відмовтеся від дешевого або розчинного напою. Свіжозварений еспресо спочатку остуджують, а потім змішують з марсалою. У цю ароматну суміш умочують печиво, яке вбирає яскравий кавовий смак. Щоб підсилити цей пряний смак і зробити торт гарним, його прикрашають посипкою з какао.
За класичним рецептом, тірамісу готують і подають в круглій формі, як майже всі торти. Але ось довгаста форма печива Савоярді ускладнює завдання. Тому, сучасний тірамісу найчастіше готують в прямокутній формі, бажано скляній. Це робиться лише з однієї простої причини – для краси. Адже погодьтеся, в скляній формі з пудрою з какао і гілочкою м’яти, тірамісу виглядає розкішно на будь-якому столі.
Потрібно змиритися з тим, що десерт досить калорійний. На 100 г продукту – 384 кКал. Але 100 г – це ж так мало. Найкалорійнішим продуктом в складі є сир, тому придумали кілька рецептів тірамісу без маскарпоне.
Цей рецепт винайшли для тих, хто хоче і дієту не порушувати, і смаколик з’їсти. У дієтичному варіанті майже всі продукти замінюються:
Звичайно, дієтичний тірамісу лише віддалено нагадує справжній італійський десерт. Але все-одно, смак у цього десерту дивовижний.
Справжній смачний десерт тірамісу важко приготувати не в Італії. Потрібно знайти всі інгредієнти, дотримати правильну пропорцію і, звичайно ж, зробити торт гарним. У нашому ресторані Mercato Italiano впоралися з цим завданням! Це одне з небагатьох місць, де ви можете спробувати справжній італійський тірамісу.
Десерт стане вишенькою на торті вашого вечора в нашому закладі. Ніжний крем тірамісу нашого виготовлення схожий на солодку повітряну хмарку і тане на губах. Не дарма десерт має таку назву. Tira – підніми, mi – мене, su – вгору.
Секрети італійських смаків: приправи та соуси, що розкривають душу Італії
ДетальнішеКуди піти в Києві на вихідні? Відкрийте для себе нове сезонне меню в Mercato Italiano
ДетальнішеAperol Spritz: історія, рецепти, популярність і нова тераса в Києві
ДетальнішеМи завжди вам раді