В Італії популярні не тільки піца і паста, а ще різного виду закуски, які мають назву Антипаста. Однією з таких закусок є м’ясна тарілка. Італійці дуже часто використовують такі м’ясні продукти як, наприклад, прошутто і салямі.
Італійська ковбаса салямі – один з найпоширеніших м’ясних продуктів Середземноморського узбережжя. Ця сиров’ялена ковбаса, технологія приготування якої йде в століття, була винайдена в Угорщині. А вже потім перекочувала в Італію, де стала популярною традиційною стравою.
Головною складовою продукту є, звичайно ж, в’ялене м’ясо, види якого можуть змінюватися в залежності від рецепту. Наприклад, салямі можуть готувати зі свинини або яловичини, а також з гусятини, а в дуже рідкісних випадках можуть використовувати осляче м’ясо. До складу ковбаси також входять спеції: часник, мелений чорний або білий перець, мускатний горіх і сіль. Вони надають ковбасному виробу приголомшливий аромат.
Раніше, щоб зробити хорошу салямі, італійці відгодовували свиней залишками молочних продуктів. А потім свинину дрібного помелу змішували зі спеціями і вином, і подавали до столу.
Відрізнити салямі від інших видів м’ясних виробів – дуже просто. Потрібно дивитися на наявність тонкого шару білої плісняви, який проявляється під час дозрівання ковбаси. А дозріває салямі на відкритому повітрі протягом 3-х місяців. Готова справжня італійська салямі в натуральній щільній оболонці, зі зрізом сіруватого кольору.
У натуральній салямі калорійність на 100 г продукту ~ 384 кКал. І якісно зроблений продукт навіть має корисні властивості. Така салямі допоможе відрегулювати рівень холестерину в організмі. А також її рекомендують людям зі зниженим вагою і при втраті апетиту. Але всі корисні властивості проявляться лише при помірному вживанні ковбаси, і тільки хорошої якості.
Один з найвідоміших видів салямі – це салямі Мілано. З назви зрозуміло, що виробляють таку ковбасу в околицях Мілана. Готують її з свинини і яловичини дрібного помелу. В салямі Мілано додають сіль і невелику кількість спецій. Всередині м’ясо пронизане невеликими крапками свинячого сала. Що робить смак ковбаси ніжним.
Другий не менш популярний вид – салямі Феліно. Виробляють його в невеликому містечку провінції Парма. Ковбасу виготовляють зі свинини з мінімальним вмістом жиру. А головна відмінність цього виду – до складу входить біле сухе вино. Якщо салямі Мілано просто популярне у всьому світі, то салямі Феліно вважається вишуканим делікатесом. У салямі цього виду яскраво виражена скоринка плісняви, яка додає пікантності смаку.
Салямі будь-якого виду вважається традиційним делікатесом італійської кухні, тому широко використовується в приготуванні різних страв. Ковбаса дуже добре доповнює салати і супи феєрією ароматів і пікантним смаком.
Найчастіше салямі використовують в якості закуски, яка своїм незвичайним трохи гострим смаком добре доповнює напої. М’ясну тарілку, де є салямі, зазвичай ще доповнюють сири, фрукти / овочі, горіхи. І подають її до італійського вина. Такий прийом їжі зазвичай вважається не просто закускою, а початком вечері. А за м’ясної тарілкою вже йдуть паста, піца або різотто.
Спробувати справжню ковбасу салямі на території України – складно. Адже не в кожному магазині вам скажуть правду про її виготовлення. Але в нашому ресторані Mercato Italiano ви можете насолодитися смаком салямі, в складі вишуканого асорті м’ясних виробів. Разом з смачним італійським вином, це стане відмінним початком вечері або обіду.
Пориньте у світ смаків та ароматів Італії
ДетальнішеНаближається Новий рік – час, коли все навколо сяє святковими вогнями
ДетальнішеІталія вабить своїм неповторним стилем людей з усього світу
ДетальнішеМи завжди вам раді