Різотто – така ж невід’ємна частина італійської кухні, як і паста або піца. Це універсальна страва, яка підійде як любителям м’яса, так і вегетаріанцям. Інгредієнти для різотто, рецепт якого розвивався і доповнювався роками, найпростіші. Базовий рецепт різотто включає в себе бульйон, рис і цибулю ріпчасту. Дуже часто різотто плутають з іспанської паельєю.
Страви з рису прийшли в Італію з Індії. Спочатку рис використовували тільки в косметичних цілях – для приготування кремів або лікувальних відварів. А потім вже рис перекочував на кухню. Страви з рису в Італії стали важливою частиною сімейного столу домашньої кухні, а також важливою частиною меню в багатьох ресторанах.
Рис для різотто повинен був особливий. Щоб блюдо вийшло вершковим і ніжним на смак італійці використовують рис арборіо. Цей вид рису вирощують в П’ємонті, причому вже давно. Він найкраще підходить для різотто, завдяки своїй ніжній консистенції. Зернятка стають м’якими, але не розварюються.
Базовий рецепт різотто має свою коротку історію. Італійці всім розповідають, що різотто з’явилося завдяки недбайливому кухареві. Він поставив варитися рисовий суп і забув про нього. Бульйон википів, а м’яка рисова каша виявилася дуже навіть смачною. Тому він додав туди спецій, м’яса, а потім став знаменитим завдяки цій страві.
Різотто, як і італійська паста має багато видів. Секрети приготування різотто у кожного кухаря різні: можна готувати рис з овочами на пательні, можна в окремих каструлях з м’ясом або морепродуктами. Ось вам список топ видів різотто, які знамениті в усьому світі.
Це класичний рецепт різотто з італійської кухні. Для його приготування використовують гриби різних видів, щоб у страви був пряний грибний запах. Готується різотто з грибами на овочевому бульйоні з додаванням оливкової олії і сиру пармезан. А основні спеції – чорний мелений перець і часник. Виходить дуже смачна вегетаріанська страва.
Овочеве різотто – легке і корисне блюдо, яке можна їсти навіть людям на дієті. Овочі обсмажують на пательні, а до рису додається біле сухе вино і вершкове масло. Вино допомагає зберегти рисові свою кремову структуру після варіння, завдяки чому різотто виходить дуже ніжним на смак. Приготувати рис бажано трьома стадіями: спочатку у воді, потім з вином і потім з сиром. Завдяки такій послідовності рисова каша буде потрібної консистенції.
Для цього типу різотто потрібно приготувати рис на курячому бульйоні. До рису додають моркву або селеру для пряного смаку. М’ясо після бульйону нарізають скибочками і додають до рису.
Зазвичай його готують на оливковій олії, але на півночі Італії частіше використовують вершкове масло. Напевно, тому що корів там все ж набагато більше, ніж оливок. В Італії використовують свіжі мідії без черепашок, але іноді рецепт змінюють на користь консервованих мідій в олії. Тоді цю олію можна використовувати в приготуванні.
До різотто не потрібно додавати ніякий соус. Єдиною добавкою до нього, в кінці готування, є сир твердих сортів. Найкраще використовувати пармезан. В Україні різотто дуже часто використовують, як гарнір. Італійці ображаються на цей факт, тому що різотто – це окреме самостійне блюдо. З ним можна з’їсти салати, але не більше.
У нашому ресторані Mercato Italiano ми пропонуємо вам спробувати цілих 4 види різотто:
Різотто стане відмінною стравою для вечері або обіду. У поєднанні з італійським вином, це блюдо на мить перенесе вас з Києва прямісінько до Італії.
Пориньте у світ смаків та ароматів Італії
ДетальнішеНаближається Новий рік – час, коли все навколо сяє святковими вогнями
ДетальнішеІталія вабить своїм неповторним стилем людей з усього світу
ДетальнішеМи завжди вам раді