Оберіть мову:

Phone +380 (67) 400 75 50
Pin Київ, 01001, площа Спортивна 1-А ТРЦ Гуллівер, 6 поверх
Clock Пн-Пт 10:00 — 22:00   Сб-Нд 11:00 — 22:00
Назад

Артишок – король італійської кухні

Італійська кухня багата різноманітністю смаків, кольорів, запахів, а також дивних назв. Зараз, в 21-му столітті, нікого вже не здивуєш такими назвами продуктів як прошутто або песто, але що таке артишок – знають не всі. Ви, можливо, не раз бачили артишоки на красивих зображеннях, або ж чули згадки про них в складних рецептах. А може навіть проходили повз нього в магазинах, не розуміючи, що це за “звір” такий. Але насправді, все дуже просто і зрозуміло. І ми зараз вам розповімо: що ж таке артишок, шо таке це “щось” і чому навколо нього стільки хайпа в італійській кухні.

 

Артишоки великі і маленькі

Артишоків налічують величезну кількість сортів, але той, який вживають у їжу називається – артишок іспанський. Незважаючи на те, що артишок “іспанський”, батьківщиною цієї химерної рослини є Середземноморське узбережжя, включно з Італією, а ніяк не Іспанія. До речі, Італія є лідером з вирощування артишоків. Тільки тут ви можете знайти безліч різноманітних рецептів приготування цієї рослини.

 

На перший погляд, артишок нагадує бур’ян, яким його, до речі, вважають в Австралії і Південній Америці. Але насправді суцвіття артишоку неймовірно смачні з корисними властивостями, а ще дуже універсальні в приготуванні. Навіть якщо ви не вегетаріанець і не залежите від “зелені”, цей овоч буде вам до смаку, як гарнір або незвичайна закуска.

Артишок – це недозріла квіткова брунька. Вона чимось нагадує шишку на стеблі. Стебло артишоку, до речі, зрізають перед приготуванням, як і нижнє листя – вони не придатні для їжі. Артишоки бувають різних форм і видів. Ви можете зустріти плоди як насиченого зеленого кольору, так і з багряним відтінком. Форма “шишки” теж може бути різною – від круглої до витягнутої, довгастої. Але при виборі плода для приготування потрібно звертати увагу не на колір, а на вік. Чим молодше суцвіття, тим краще. Наймолодші артишоки можна взагалі не готувати, а вживати в їжу в сирому вигляді. На смак сирі артишоки трохи схожі на волоський горіх.

 

Універсальні ліки

Сучасні дослідження підтвердили той факт, що артишок сповнений не тільки незвичайного приємного смаку, а ще й користі для здоров’я. Суцвіття артишоків багаті на вітаміни C, B1, B2, B3, P, а також каротином, який ще називають “джерелом молодості” для організму. Страви з артишоків можна вживати в їжу навіть діабетикам.

Також суцвіття артишоку гарні для детоксу. Недавні дослідження довели, що артишок має відмінні жовчогінні властивості, допомагаючи організму швидше очиститися. Тому, якщо ви хочете привести свій організм до ладу, то артишок – відмінний смачний помічник.

Усередині самої бруньки знаходитися невеликий пучок волокон, який їсти не рекомендується, а от інші листочки і м’якоть – повні вітамінів. Зовнішні листя артишоку повні ефірних масел, які надають плоду пікантний незвичайний смак, а внутрішні листя наповнені органічними кислотами: хлоргенової, гліколевої, хінної, гліцеринової і кофеїнової.

Незважаючи на всю свою простоту, артишок – незамінний продукт, якщо у вас підвищена кислотність шлункового соку. Через високий вміст солей калію і магнію, приготовані страви з артишоків, стануть не тільки смачною закускою але і хорошим помічником для лікування печії.

Завдяки властивостям цієї чудової рослини, можна зменшити вироблення холестерину в печінці, а той холестерин, що вже утворився – переробити в жовчні кислоти. Це істотно допоможе поліпшити травлення без використання ліків і спеціальних засобів.

Смачно, корисно, а головне – просто!

Але незважаючи на величезну кількість корисних властивостей, в першу чергу, артишок – це дуже смачно. Італійська кухня налічує більше сотні рецептів, використовуючи просте зелене суцвіття. Артишоки можна варити з додаванням оцту і лимона, або лимонного соку, запікати, смажити на пательні, подавати в свіжому вигляді. Також можна вживати мариновані артишоки. Загалом, їх можна вважати універсальною їжею.

Страви з артишоків можуть стати не тільки корисним смаколиком, але і гарною прикрасою столу. Яка господиня не захоче подати на стіл щось одночасно красиве і смачне, а ще й просте в приготуванні.

Майже кожен турист, який приїжджає в Італію, обов’язково відвідує її столицю – величний Рим. І саме в цьому місті найпопулярніший різновид артишоків – Романеско. Артишоки по-римському – найпростіший і популярний спосіб приготування корисної рослини. Бутони просто розрізають на кілька частин, умочують в клярі і смажать в олії. Просто і смачно!

Вас дуже здивує той факт, що італійці “поклоняються” аж ніяк не піці, а саме цьому простому зеленому суцвіттю. В Італії відзначають День Артишоку. В цей день проводять величезні фестивалі, щоб зберегти традицію вирощування і приготування артишоків. Адже куди б не забрали ці плоди, всі повинні знати, що вони родом саме з сонячних берегів Середземного моря.

Цей фестиваль порівнюють з самим артишоком – щоб дістатися до смачненького, спочатку потрібно прибрати всю лушпиння. У містечку, де проводять фестиваль можна знайти в цей день тисячі торговців з різноманітними стравами з артишоків. І визначити яке з них краще – завдання не з легких

І навіть, якщо ви не в Італії, то обов’язково спробуйте зимового короля італійської кухні. Він переверне все ваше уявлення про Італію, змусивши повірити в диво. Наприклад, наш ресторан Mercato Italiano може запропонувати вам піцу Капрічоза, до складу якої входять артишоки. Це дуже смачно!

Новини

News image

Farfalle, Penne, Spaghetti, Fusilli — домашня італійська паста у Mercato Italiano

Farfalle, Penne, Spaghetti, Fusilli — домашня італійська паста у Mercato Italiano

Детальніше
News image

Il Mare d’Estate — сезонне меню від шефа Mercato: свіжість літа у кожній страві

Il Mare d’Estate — сезонне меню від шефа Mercato: свіжість літа у кожній страві

Детальніше
News image

Панна кота — вершковий символ Італії в ресторані Mercato Italiano

Панна кота — вершковий символ Італії в ресторані Mercato Italiano

Детальніше

Benvenuti nel nostro ristorante

Ми завжди вам раді

Контактна інформація

Київ, 01001, площа Спортивна 1-А ТРЦ Гуллівер, 6 поверх

+380 (67) 400 75 50

mercatoadmin@bonfarto.com.ua

Режим роботи

Понеділок — П'ятниця 10:00 — 22:00

Субота — Неділя 11:00 — 22:00

Забронювати столик

Поля відмічені * обов'язкові до заповнення