Оберіть мову

Phone +380 (67) 400 75 50
Pin Київ, 01001, площа Спортивна 1-А ТРЦ Гуллівер, 6 поверх
Clock 11:00 — 22:00
Назад

Шампанське, просекко: різниця?

Що таке шампанське?

Вже досить давно шампанське – це напій свята. Погодьтеся, жодне свято великого або маленького масштабу не обходиться без цього напою. І ні, ми зараз не про дешеве Радянське шампанське, яке можна купити в будь-якому магазині. Ми говоримо про справжній дорогий напій, який роблять у Франції, в регіоні Шампань.

Французьке шампанське – це не просто алкогольна шипучка, від якої нерідко болить голова. Це справжній елітний напій, який роблять з трьох сортів винограду:

  • Шардоне
  • Піно Нуар
  • Піно Меньє

Бульбашки в такому напої з’являються природним шляхом – завдяки вторинному бродінню в пляшках, які потім ще дев’ять місяців потрібно утримувати в горизонтальному положенні. Такий метод виробництва має свою назву – “Méthode Champenoise” і є дуже витратним. В середньому, одна пляшка такого напою обходиться 40$. Справжнє шампанське досить калорійний напій. Наприклад, сухе шампанське брют має в собі 128 Ккал і при цьому 12% міцності.

Але справжнє шампанське – надто дорогий і елітний напій, який не кожному по кишені. Наприклад, всім відоме шампанське Моёт коштує близько 70$. Тому на сцені з’явилося просекко – ігристе вино, яке нічим не поступається своєму дорогому аналогу. А хтось навіть може сказати, що просекко набагато краще. Серед людей побутує хибна думка, що цей напій – італійське шампанське. Просекко і шампанське – два різних напої, що дуже схожі один на одного.

І до того ж, в Італії є своє шампанське, яке називається Фраголіно. Воно приємного рожевого кольору, з легким присмаком полуниці. Від цього і пішла його назва, адже fragola – це полуниця з італійського.

Що таке просекко?

Просекко – це ігристе вино родом з регіону Венето, що недалеко від Венеції. Готують його всього лише з одного сорту винограду, який і дав вину назву просекко. Але зараз винограду повернули його історичну назву – Глера, тому у ігристого вина своя унікальна назва.

Виробництво просекко трохи простіше, ніж шампанського, тому обходиться дешевше. Повторне бродіння проходить не в окремих пляшках, а в цілій цистерні. А по пляшках алкоголь розливають вже потім за допомогою тиску. Метод такого виробництва називається “Шарма”. Завдяки легкому процесу виробництва, ціна на просекко істотно нижче – всього лише, в середньому, 13$ за пляшку. У просекко менше калорій, ніж в шампанському – 121 Ккал. Та й градусів тут теж трохи поменше – 11%.

Є ще більш дешевий аналог просекко – ламбруско. Воно найбільш популярне своїми червоними і рожевими напівсухим і напівсолодкими ігристими винами. Але все ж не таке знайоме в Україні, як просекко.

Які бульбашки і з чим їдять

Шампанське і просекко схожі тільки візуально, а смак, запах і навіть бульбашки – все відрізняється. Через те, що при виробництві шампанського використовують дріжджі, бульбашки в напої яскравіше виражені. І це ще не все. Завдяки використанню дріжджів, в ароматі французького напою ми чуємо нотки запаху випічки. До аромату випічки в витриманому шампанському додаються запахи мигдалю або цедри апельсина.

Просекко ж ніжніший напій, бульбашки якого м’якше і не такі довгограючі. У вина може бути присутній аромат фруктів або квітів. Саме через це просекко найчастіше вибирають для аперитиву. Але не тільки для нього. Просекко є ідеальним супутником італійської кухні. Його можна вживати з італійськими м’ясними виробами і фруктами. Хороший приклад – скибочки дині загорнуті в шматочки прошутто.

Просекко вважається непростим напоєм, а символом солодкого життя, що по-італійськи звучить як – “dolce vita”. Ігристе вино просекко принесе в повсякденне життя крапельку “солодощів” і бурлеску. Погодьтеся, адже день стає краще, коли у тебе в руці невеликий келих такого напою.

Трохи просекко в Україні

Останній рік в Україні набрало популярності ігристе вино перламутрового кольору. Якщо подивитися на пляшку просто з боку, то це буде кольоровий алкогольний напій. Але якщо його легко струсити, то вино перетворитися на невеликий шматочок галактики з розсипом зірок. Цей напій можна навіть не пити, а просто милуватися. Погодьтеся, подвійно приємно насолоджуватися ігристим вином, яке красиво виглядає. Це зробить вас схожим на героя фільму. А хто не хоче бути в кіно?

Робочий день закінчився, а ти ще не знаєш, де можна пригостити себе келишком смачного просекко? Ресторан Mercato Italiano до твоїх послуг. Переступивши поріг нашого закладу, ти забудеш про те, що сьогодні робочий день і ти знаходишся в Києві. Ми заберемо тебе з собою до Італії.

Новини

News image

Італійський ресторан для банкетів: витончений смак та бездоганний сервіс

Пориньте у світ смаків та ароматів Італії

Детальніше
News image

Святкові корпоративи в приємній атмосфері ресторану традиційної італійської кухні

Наближається Новий рік – час, коли все навколо сяє святковими вогнями

Детальніше
News image

Насолода італійськими стравами та панорамним видом на центр Києва

Італія вабить своїм неповторним стилем людей з усього світу

Детальніше

Benvenuti nel nostro ristorante

Ми завжди вам раді

Контактна інформація

Київ, 01001, площа Спортивна 1-А ТРЦ Гуллівер, 6 поверх

+380 (67) 400 75 50

mercatoadmin@bonfarto.com.ua

Режим роботи

Понеділок — неділя 11:00 — 22:00

Забронювати столик

Поля відмічені * обов'язкові до заповнення