Оберіть мову:

Phone +380 (67) 400 75 50
Pin Київ, 01001, площа Спортивна 1-А ТРЦ Гуллівер, 6 поверх
Clock Пн-Пт 10:00 — 22:00   Сб-Нд 11:00 — 22:00
Назад

Шампанське, просекко: різниця?

Що таке шампанське?

Вже досить давно шампанське – це напій свята. Погодьтеся, жодне свято великого або маленького масштабу не обходиться без цього напою. І ні, ми зараз не про дешеве Радянське шампанське, яке можна купити в будь-якому магазині. Ми говоримо про справжній дорогий напій, який роблять у Франції, в регіоні Шампань.

Французьке шампанське – це не просто алкогольна шипучка, від якої нерідко болить голова. Це справжній елітний напій, який роблять з трьох сортів винограду:

  • Шардоне
  • Піно Нуар
  • Піно Меньє

Бульбашки в такому напої з’являються природним шляхом – завдяки вторинному бродінню в пляшках, які потім ще дев’ять місяців потрібно утримувати в горизонтальному положенні. Такий метод виробництва має свою назву – “Méthode Champenoise” і є дуже витратним. В середньому, одна пляшка такого напою обходиться 40$. Справжнє шампанське досить калорійний напій. Наприклад, сухе шампанське брют має в собі 128 Ккал і при цьому 12% міцності.

Але справжнє шампанське – надто дорогий і елітний напій, який не кожному по кишені. Наприклад, всім відоме шампанське Моёт коштує близько 70$. Тому на сцені з’явилося просекко – ігристе вино, яке нічим не поступається своєму дорогому аналогу. А хтось навіть може сказати, що просекко набагато краще. Серед людей побутує хибна думка, що цей напій – італійське шампанське. Просекко і шампанське – два різних напої, що дуже схожі один на одного.

І до того ж, в Італії є своє шампанське, яке називається Фраголіно. Воно приємного рожевого кольору, з легким присмаком полуниці. Від цього і пішла його назва, адже fragola – це полуниця з італійського.

Що таке просекко?

Просекко – це ігристе вино родом з регіону Венето, що недалеко від Венеції. Готують його всього лише з одного сорту винограду, який і дав вину назву просекко. Але зараз винограду повернули його історичну назву – Глера, тому у ігристого вина своя унікальна назва.

Виробництво просекко трохи простіше, ніж шампанського, тому обходиться дешевше. Повторне бродіння проходить не в окремих пляшках, а в цілій цистерні. А по пляшках алкоголь розливають вже потім за допомогою тиску. Метод такого виробництва називається “Шарма”. Завдяки легкому процесу виробництва, ціна на просекко істотно нижче – всього лише, в середньому, 13$ за пляшку. У просекко менше калорій, ніж в шампанському – 121 Ккал. Та й градусів тут теж трохи поменше – 11%.

Є ще більш дешевий аналог просекко – ламбруско. Воно найбільш популярне своїми червоними і рожевими напівсухим і напівсолодкими ігристими винами. Але все ж не таке знайоме в Україні, як просекко.

Які бульбашки і з чим їдять

Шампанське і просекко схожі тільки візуально, а смак, запах і навіть бульбашки – все відрізняється. Через те, що при виробництві шампанського використовують дріжджі, бульбашки в напої яскравіше виражені. І це ще не все. Завдяки використанню дріжджів, в ароматі французького напою ми чуємо нотки запаху випічки. До аромату випічки в витриманому шампанському додаються запахи мигдалю або цедри апельсина.

Просекко ж ніжніший напій, бульбашки якого м’якше і не такі довгограючі. У вина може бути присутній аромат фруктів або квітів. Саме через це просекко найчастіше вибирають для аперитиву. Але не тільки для нього. Просекко є ідеальним супутником італійської кухні. Його можна вживати з італійськими м’ясними виробами і фруктами. Хороший приклад – скибочки дині загорнуті в шматочки прошутто.

Просекко вважається непростим напоєм, а символом солодкого життя, що по-італійськи звучить як – “dolce vita”. Ігристе вино просекко принесе в повсякденне життя крапельку “солодощів” і бурлеску. Погодьтеся, адже день стає краще, коли у тебе в руці невеликий келих такого напою.

Трохи просекко в Україні

Останній рік в Україні набрало популярності ігристе вино перламутрового кольору. Якщо подивитися на пляшку просто з боку, то це буде кольоровий алкогольний напій. Але якщо його легко струсити, то вино перетворитися на невеликий шматочок галактики з розсипом зірок. Цей напій можна навіть не пити, а просто милуватися. Погодьтеся, подвійно приємно насолоджуватися ігристим вином, яке красиво виглядає. Це зробить вас схожим на героя фільму. А хто не хоче бути в кіно?

Робочий день закінчився, а ти ще не знаєш, де можна пригостити себе келишком смачного просекко? Ресторан Mercato Italiano до твоїх послуг. Переступивши поріг нашого закладу, ти забудеш про те, що сьогодні робочий день і ти знаходишся в Києві. Ми заберемо тебе з собою до Італії.

Новини

News image

Італійська кухня в Києві: гастрономічна подорож до Mercato Italiano у ТРЦ «Гулівер»

Італійська кухня в Києві: гастрономічна подорож до Mercato Italiano у ТРЦ «Гулівер»

Детальніше
News image

Онлайн-замовлення в ресторані Mercato Italiano

Доставка страв італійської кухні від ресторану Mercato Italiano допоможе вам створити незабутню атмосферу з вишуканою їжею

Детальніше
News image

Смачні італійські сніданки для всієї родини

Італійці знають, як розпочати день красиво

Детальніше

Benvenuti nel nostro ristorante

Ми завжди вам раді

Контактна інформація

Київ, 01001, площа Спортивна 1-А ТРЦ Гуллівер, 6 поверх

+380 (67) 400 75 50

mercatoadmin@bonfarto.com.ua

Режим роботи

Понеділок — П'ятниця 10:00 — 22:00

Субота — Неділя 11:00 — 22:00

Забронювати столик

Поля відмічені * обов'язкові до заповнення