Оберіть мову

Phone +380 (67) 400 75 50
Pin Київ, 01001, площа Спортивна 1-А ТРЦ Гуллівер, 6 поверх
Clock 11:00 — 22:00
Назад

Що таке лазанья?

Страви італійської кухні – єдині у всьому світі, про які знають усі. Люди на всіх континентах чули про піцу, прошутто або спагетті. І всі, звичайно ж, чули про лазанью. Правда, це не просто італійська запіканка з фаршем або улюблена страва кота Гарфілда. Лазанья – це різновид пасти, нарівні зі спагеті і фарфалле.

Як колись і піца, лазанья не завжди мала таку форму і вид. Її готували за іншим рецептом, який віддалено нагадує класичний, що ми знаємо зараз. Раніше лазанья була пшеничним коржиком з начинкою з м’яса і соусу. Причому, в той час на території Італії ще не було томатів. Тому, і соус готувався без їх додавання.

Сама назва страви має кілька варіантів походження:

  • Від слова leganon, котрим називали той самий пшеничний коржик.
  • Від слова lasanum, котрим древні римляни називали форму для випікання цієї страви.
  • Від слова lagani, котрим до цих пір називають широкі смужки пасти. Їх використовують для приготування лазаньї.

Лазанья (lasagne) – це те, з чого почалася італійська кухня. Як і будь-яка інша страва в різних регіонах, лазанью готують по різному. Але всі намагаються наблизити свій рецепт до класичного, тому що це ідеальне поєднання тіста, м’яса, сиру і спецій.

На початковому етапі свого існування лазанья була їжею на столах вельмож і королів. А лише в середні віки перекочувала на столи простих людей і залишилася там назавжди.

Лазанья – класична їжа на сімейній вечері. Це гаряча страва, яку не можна замінити, та й не хочеться. Навіщо змінювати щось настільки ідеальне? Ця страва не вимагає додаткового гарніру. Лазанья, напій і хороша компанія – запорука гарного відпочинку за столом.

Класичний рецепт лазаньї

Всього в Італії налічують близько 10 способів приготування лазаньї. Інгредієнти використовують однакові, але сам процес готування і подача в кожному регіоні своя.

Тісто для лазаньї готують з твердих сортів пшениці, а потім з нього роблять тонкі листи. У деяких регіонах борошно замінюють на манну крупу. Після цього тісто сушать на вогні або в духовці. Листи для лазаньї мають свою назву, як і кожна паста. Їх називають laganon або laganum.

Другий не менш важливий інгредієнт – фарш. На півночі Італії подається лазанья з фаршем зі свинини і яловичини. А в таких регіонах, як наприклад, Умбрія і Марке, популярна лазанья з куркою або курячими потрошками. У деяких регіонах фарш замінюють ковбасками або цільними шматочками м’яса, а іноді прибирають м’ясо повністю. Вегетаріанська лазанья може включати в себе баклажани, боби або перець.

І заключний важливий інгредієнт – соус. Лазанья болоньєзе вважається класичною версією. І як приготувати соус бешамель, який використовують за рецептом, знає кожен італієць. До складу знаменитого соусу входить: молоко, вершкове масло, мускатний горіх і трохи солі.

Для прикраси лазаньї використовують сир пармезан і базилік. Ці інгредієнти не тільки додадуть страві красивий вигляд, але ще і додадуть смаку пікантності.

Калорійність, користь і правильне харчування

Незважаючи на те, що лазанья здається досить калорійною стравою з багатим складом, на 100 грамів продукту – 227 кКал. Страва має гарне співвідношення елементів:

  • білки – 12г
  • жири – 19г
  • вуглеводи – 15г

Завдяки такому співвідношенню компонентів, лазанья – це відмінний делікатес для тих, хто стежить за своїм харчуванням.

Ну, а для тих, хто дотримується дієти, є легкий варіант лазаньї. Найбільше калорій в соусі, тому замість молока і вершкового масла додають нежирний йогурт, вершковий сир або кефір. Завдяки їм, страва виходить легше. Калорійний свинячо-яловичий фарш можна замінити індичкою або куркою – вийде не менш смачно. А замість пшеничного тіста для пасти можна використовувати тонкий лаваш або капустяне листя.

Вегетаріанська лазанья

Як уже згадувалося раніше, у лазаньї є вегетаріанський варіант, який з’явився відносно недавно. Овочеву лазанью полюбляють не тільки ті, хто відмовився від м’яса. Навіть без фаршу ця італійська страва має свій неповторний смак і аромат.

Один з варіантів вегетаріанської лазаньї включає в себе прості інгредієнти, котрі можна знайти в будь-якому магазині:

  • цибуля
  • перець
  • цукіні

Овочеву лазанью готують на оливковій олії, котра при смаженні дозволяє зберегти корисні елементи в овочах, а ще надає страві смачний аромат.

Листи пасти можна зробити прямо вдома. Причому, використовувати не просто пшеничне борошно, а грубого помелу і додати шпинат. Завдяки цьому тісто буде ніжно-зеленого кольору.

Нестандартный рецепт: лазанья-суп

Незважаючи на всю простоту рецепта лазаньї, її приготування потребує багато часу. Потрібно приготувати фарш, листи, соус, знайти підходящу форму – і це ще не було складання всієї цієї конструкції докупи. І ось для тих, хто любить простіше, але також смачно, придумали лазанья-суп.

З супом все набагато простіше. Все готується швидко, поступово і в одній каструлі. Інгредієнти нічим не відрізняються від звичайної лазаньї. Та й смак, в принципі, теж. Але, по-перше, лазінья-суп може використовуватися як в якості першого страви, так і другої. А по-друге, це виглядає більш креативно, незважаючи на всю простоту приготування.

Лазанья поруч з вами

Така страва як лазанья не готується за пару хвилин. В цьому її мінус, а може і плюс. Адже ті, хто люблять готувати, можуть сповна насолодитися процесом. Але якщо ви не з таких людей, але вам дуже хочеться спробувати соковиту класичну лазанью, то ми до ваших послуг.

У нашому ресторані Mercato Italiano ви можете спробувати смачну лазанью болоньєзе за старим італійським рецептом. Цей смак без зайвих слів пояснить вам, чому лазанья так популярна у всьому світі. Хто знає, може вона стане і вашою улюбленою стравою.

Новини

News image

Італійський ресторан для банкетів: витончений смак та бездоганний сервіс

Пориньте у світ смаків та ароматів Італії

Детальніше
News image

Святкові корпоративи в приємній атмосфері ресторану традиційної італійської кухні

Наближається Новий рік – час, коли все навколо сяє святковими вогнями

Детальніше
News image

Насолода італійськими стравами та панорамним видом на центр Києва

Італія вабить своїм неповторним стилем людей з усього світу

Детальніше

Benvenuti nel nostro ristorante

Ми завжди вам раді

Контактна інформація

Київ, 01001, площа Спортивна 1-А ТРЦ Гуллівер, 6 поверх

+380 (67) 400 75 50

mercatoadmin@bonfarto.com.ua

Режим роботи

Понеділок — неділя 11:00 — 22:00

Забронювати столик

Поля відмічені * обов'язкові до заповнення