Страви італійської кухні – єдині у всьому світі, про які знають усі. Люди на всіх континентах чули про піцу, прошутто або спагетті. І всі, звичайно ж, чули про лазанью. Правда, це не просто італійська запіканка з фаршем або улюблена страва кота Гарфілда. Лазанья – це різновид пасти, нарівні зі спагеті і фарфалле.
Як колись і піца, лазанья не завжди мала таку форму і вид. Її готували за іншим рецептом, який віддалено нагадує класичний, що ми знаємо зараз. Раніше лазанья була пшеничним коржиком з начинкою з м’яса і соусу. Причому, в той час на території Італії ще не було томатів. Тому, і соус готувався без їх додавання.
Сама назва страви має кілька варіантів походження:
Лазанья (lasagne) – це те, з чого почалася італійська кухня. Як і будь-яка інша страва в різних регіонах, лазанью готують по різному. Але всі намагаються наблизити свій рецепт до класичного, тому що це ідеальне поєднання тіста, м’яса, сиру і спецій.
На початковому етапі свого існування лазанья була їжею на столах вельмож і королів. А лише в середні віки перекочувала на столи простих людей і залишилася там назавжди.
Лазанья – класична їжа на сімейній вечері. Це гаряча страва, яку не можна замінити, та й не хочеться. Навіщо змінювати щось настільки ідеальне? Ця страва не вимагає додаткового гарніру. Лазанья, напій і хороша компанія – запорука гарного відпочинку за столом.
Всього в Італії налічують близько 10 способів приготування лазаньї. Інгредієнти використовують однакові, але сам процес готування і подача в кожному регіоні своя.
Тісто для лазаньї готують з твердих сортів пшениці, а потім з нього роблять тонкі листи. У деяких регіонах борошно замінюють на манну крупу. Після цього тісто сушать на вогні або в духовці. Листи для лазаньї мають свою назву, як і кожна паста. Їх називають laganon або laganum.
Другий не менш важливий інгредієнт – фарш. На півночі Італії подається лазанья з фаршем зі свинини і яловичини. А в таких регіонах, як наприклад, Умбрія і Марке, популярна лазанья з куркою або курячими потрошками. У деяких регіонах фарш замінюють ковбасками або цільними шматочками м’яса, а іноді прибирають м’ясо повністю. Вегетаріанська лазанья може включати в себе баклажани, боби або перець.
І заключний важливий інгредієнт – соус. Лазанья болоньєзе вважається класичною версією. І як приготувати соус бешамель, який використовують за рецептом, знає кожен італієць. До складу знаменитого соусу входить: молоко, вершкове масло, мускатний горіх і трохи солі.
Для прикраси лазаньї використовують сир пармезан і базилік. Ці інгредієнти не тільки додадуть страві красивий вигляд, але ще і додадуть смаку пікантності.
Незважаючи на те, що лазанья здається досить калорійною стравою з багатим складом, на 100 грамів продукту – 227 кКал. Страва має гарне співвідношення елементів:
Завдяки такому співвідношенню компонентів, лазанья – це відмінний делікатес для тих, хто стежить за своїм харчуванням.
Ну, а для тих, хто дотримується дієти, є легкий варіант лазаньї. Найбільше калорій в соусі, тому замість молока і вершкового масла додають нежирний йогурт, вершковий сир або кефір. Завдяки їм, страва виходить легше. Калорійний свинячо-яловичий фарш можна замінити індичкою або куркою – вийде не менш смачно. А замість пшеничного тіста для пасти можна використовувати тонкий лаваш або капустяне листя.
Як уже згадувалося раніше, у лазаньї є вегетаріанський варіант, який з’явився відносно недавно. Овочеву лазанью полюбляють не тільки ті, хто відмовився від м’яса. Навіть без фаршу ця італійська страва має свій неповторний смак і аромат.
Один з варіантів вегетаріанської лазаньї включає в себе прості інгредієнти, котрі можна знайти в будь-якому магазині:
Овочеву лазанью готують на оливковій олії, котра при смаженні дозволяє зберегти корисні елементи в овочах, а ще надає страві смачний аромат.
Листи пасти можна зробити прямо вдома. Причому, використовувати не просто пшеничне борошно, а грубого помелу і додати шпинат. Завдяки цьому тісто буде ніжно-зеленого кольору.
Незважаючи на всю простоту рецепта лазаньї, її приготування потребує багато часу. Потрібно приготувати фарш, листи, соус, знайти підходящу форму – і це ще не було складання всієї цієї конструкції докупи. І ось для тих, хто любить простіше, але також смачно, придумали лазанья-суп.
З супом все набагато простіше. Все готується швидко, поступово і в одній каструлі. Інгредієнти нічим не відрізняються від звичайної лазаньї. Та й смак, в принципі, теж. Але, по-перше, лазінья-суп може використовуватися як в якості першого страви, так і другої. А по-друге, це виглядає більш креативно, незважаючи на всю простоту приготування.
Така страва як лазанья не готується за пару хвилин. В цьому її мінус, а може і плюс. Адже ті, хто люблять готувати, можуть сповна насолодитися процесом. Але якщо ви не з таких людей, але вам дуже хочеться спробувати соковиту класичну лазанью, то ми до ваших послуг.
У нашому ресторані Mercato Italiano ви можете спробувати смачну лазанью болоньєзе за старим італійським рецептом. Цей смак без зайвих слів пояснить вам, чому лазанья так популярна у всьому світі. Хто знає, може вона стане і вашою улюбленою стравою.
Пориньте у світ смаків та ароматів Італії
ДетальнішеНаближається Новий рік – час, коли все навколо сяє святковими вогнями
ДетальнішеІталія вабить своїм неповторним стилем людей з усього світу
ДетальнішеМи завжди вам раді