Ковбаса, салямі, ковбаски – цими назвами нікого не здивуєш. А ось хамон або прошутто – це вже цікавіше. Якщо ви не знали, то хамон і прошутто – дві різні речі, хоч і схожі, як брати-близнюки. Так, це все види шинки, але тільки хамон – іспанець, а прошутто – італієць. Але навіть на фото ви навряд чи знайдете різницю, де хамон, а де його італійський брат прошутто. Але пов’язує ці два продукти тільки те, що вони приготовані з задніх свинячих ніг. А рецепт і спосіб їх приготування – зовсім різні речі.
Почнемо з прошутто. Це в’ялений свинячий окіст. У світі існує два види прошутто: крудо і котто. Їх відмінність у способі приготування. Щоб приготувати прошутто крудо, м’ясо засипають великою кількістю морської солі, а потім висушують за допомогою сонця і вітру. Окіст спочатку лежить на стелажах в горизонтальному положенні, а тільки потім його підвішують, постійно перевіряючи.
Прошутто-котто більше схоже на звичайну шинку. М’ясо спочатку варять, а тільки потім в’ялять, але знову ж таки з великою кількістю морської солі.
Прошутто може бути як і ніжно-рожевого кольору, так і темно-червоного. Все залежить від того, як його готували, скільки солі використовували, скільки часу в’ялили м’ясо і чи використовували інші спеції. Та й взагалі, не з кожного свинячого окосту може вийти гарна шинка прошутто.
У кожному регіоні Італії свій спосіб приготування прошутто. І котто з крудо можна поділити ще на сім різновидів шинки:
Як ви зрозуміли смак прошутто залежить від регіону, породи і корму свиней, і звичайно ж від часу витримки. Але незважаючи на таку кількість видів цієї шинки, найпопулярнішою залишається Прошутто ді Парма. Пармську прошутто вважають найстарішим видом, який і дав початок усім іншим.
Іспанський брат прошутто – хамон. Чим відрізняється хамон від прошутто? Він більш сухий і витриманий. Є два типи хамона: іберіко і серрано. Їх відмінність в свинині, з якої хамон роблять. Іберіко готують з чорної породи свиней, а серрано – з білої. Розрізнити їх дуже просто – за кольором копит на цілій в’яленій нозі.
Іберіко – дорожчий різновид хамону. Назва походить від назви породи свиней, з якої роблять дану шинку. Свинок відгодовують жолудями з коркового дуба, завдяки чому смак хамона не можна ні з чим порівняти.
Вид серрано ж вважається більш дешевим аналогом, який готується з білих свиней. Їх відгодовують звичайним фуражем, а не вирощують на спеціальній жолудевій дієті.
Хамон готується дуже довго. В середньому, для хорошого результату, м’ясо повинне в’ялитися при низькій температурі 48 місяців. Тільки уявіть, чотири роки! Цілих чотири роки має пройти, щоб отримати вишуканий делікатес.
Так що ж все-таки обрати – прошутто або хамон? Щоб ви не вибрали, це буде смачно. Але все ж, якщо ви любите більш м’який ніжний смак і ніжну текстуру – вам більше підійде італійське прошутто. Ну, а якщо ви хочете чогось витриманого, сухого – для вас іспанський хамон.
Хамон або прошутто – універсальні продукти, які можна подати на стіл дуже просто. Все, що вам потрібно зробити: взяти трохи хліба з хрусткою скоринкою, хорошого сиру, келих вина і трохи хамона або прошутто. Це стане відмінним початком або завершенням дня. Прошутто і хамон їдять абсолютно з усім: додають в піцу, салати і різного виду пасти.
Чи можна спробувати справжній хамон або прошутто в Україні? Звичайно! Запрошуємо вас до ресторану Mercato Italiano в Києві. У нас ви можете спробувати вишукані закуски з хамоном, а також страви з додаванням прошутто. Прямо, як в Італії. Ми вам гарантуємо!
Пориньте у світ смаків та ароматів Італії
ДетальнішеНаближається Новий рік – час, коли все навколо сяє святковими вогнями
ДетальнішеІталія вабить своїм неповторним стилем людей з усього світу
ДетальнішеМи завжди вам раді