Оберіть мову:

Phone +380 (67) 400 75 50
Pin Київ, 01001, площа Спортивна 1-А ТРЦ Гуллівер, 6 поверх
Clock Пн-Пт 10:00 — 22:00   Сб-Нд 11:00 — 22:00
Назад

Що таке лазанья?

Страви італійської кухні – єдині у всьому світі, про які знають усі. Люди на всіх континентах чули про піцу, прошутто або спагетті. І всі, звичайно ж, чули про лазанью. Правда, це не просто італійська запіканка з фаршем або улюблена страва кота Гарфілда. Лазанья – це різновид пасти, нарівні зі спагеті і фарфалле.

Як колись і піца, лазанья не завжди мала таку форму і вид. Її готували за іншим рецептом, який віддалено нагадує класичний, що ми знаємо зараз. Раніше лазанья була пшеничним коржиком з начинкою з м’яса і соусу. Причому, в той час на території Італії ще не було томатів. Тому, і соус готувався без їх додавання.

Сама назва страви має кілька варіантів походження:

  • Від слова leganon, котрим називали той самий пшеничний коржик.
  • Від слова lasanum, котрим древні римляни називали форму для випікання цієї страви.
  • Від слова lagani, котрим до цих пір називають широкі смужки пасти. Їх використовують для приготування лазаньї.

Лазанья (lasagne) – це те, з чого почалася італійська кухня. Як і будь-яка інша страва в різних регіонах, лазанью готують по різному. Але всі намагаються наблизити свій рецепт до класичного, тому що це ідеальне поєднання тіста, м’яса, сиру і спецій.

На початковому етапі свого існування лазанья була їжею на столах вельмож і королів. А лише в середні віки перекочувала на столи простих людей і залишилася там назавжди.

Лазанья – класична їжа на сімейній вечері. Це гаряча страва, яку не можна замінити, та й не хочеться. Навіщо змінювати щось настільки ідеальне? Ця страва не вимагає додаткового гарніру. Лазанья, напій і хороша компанія – запорука гарного відпочинку за столом.

Класичний рецепт лазаньї

Всього в Італії налічують близько 10 способів приготування лазаньї. Інгредієнти використовують однакові, але сам процес готування і подача в кожному регіоні своя.

Тісто для лазаньї готують з твердих сортів пшениці, а потім з нього роблять тонкі листи. У деяких регіонах борошно замінюють на манну крупу. Після цього тісто сушать на вогні або в духовці. Листи для лазаньї мають свою назву, як і кожна паста. Їх називають laganon або laganum.

Другий не менш важливий інгредієнт – фарш. На півночі Італії подається лазанья з фаршем зі свинини і яловичини. А в таких регіонах, як наприклад, Умбрія і Марке, популярна лазанья з куркою або курячими потрошками. У деяких регіонах фарш замінюють ковбасками або цільними шматочками м’яса, а іноді прибирають м’ясо повністю. Вегетаріанська лазанья може включати в себе баклажани, боби або перець.

І заключний важливий інгредієнт – соус. Лазанья болоньєзе вважається класичною версією. І як приготувати соус бешамель, який використовують за рецептом, знає кожен італієць. До складу знаменитого соусу входить: молоко, вершкове масло, мускатний горіх і трохи солі.

Для прикраси лазаньї використовують сир пармезан і базилік. Ці інгредієнти не тільки додадуть страві красивий вигляд, але ще і додадуть смаку пікантності.

Калорійність, користь і правильне харчування

Незважаючи на те, що лазанья здається досить калорійною стравою з багатим складом, на 100 грамів продукту – 227 кКал. Страва має гарне співвідношення елементів:

  • білки – 12г
  • жири – 19г
  • вуглеводи – 15г

Завдяки такому співвідношенню компонентів, лазанья – це відмінний делікатес для тих, хто стежить за своїм харчуванням.

Ну, а для тих, хто дотримується дієти, є легкий варіант лазаньї. Найбільше калорій в соусі, тому замість молока і вершкового масла додають нежирний йогурт, вершковий сир або кефір. Завдяки їм, страва виходить легше. Калорійний свинячо-яловичий фарш можна замінити індичкою або куркою – вийде не менш смачно. А замість пшеничного тіста для пасти можна використовувати тонкий лаваш або капустяне листя.

Вегетаріанська лазанья

Як уже згадувалося раніше, у лазаньї є вегетаріанський варіант, який з’явився відносно недавно. Овочеву лазанью полюбляють не тільки ті, хто відмовився від м’яса. Навіть без фаршу ця італійська страва має свій неповторний смак і аромат.

Один з варіантів вегетаріанської лазаньї включає в себе прості інгредієнти, котрі можна знайти в будь-якому магазині:

  • цибуля
  • перець
  • цукіні

Овочеву лазанью готують на оливковій олії, котра при смаженні дозволяє зберегти корисні елементи в овочах, а ще надає страві смачний аромат.

Листи пасти можна зробити прямо вдома. Причому, використовувати не просто пшеничне борошно, а грубого помелу і додати шпинат. Завдяки цьому тісто буде ніжно-зеленого кольору.

Нестандартный рецепт: лазанья-суп

Незважаючи на всю простоту рецепта лазаньї, її приготування потребує багато часу. Потрібно приготувати фарш, листи, соус, знайти підходящу форму – і це ще не було складання всієї цієї конструкції докупи. І ось для тих, хто любить простіше, але також смачно, придумали лазанья-суп.

З супом все набагато простіше. Все готується швидко, поступово і в одній каструлі. Інгредієнти нічим не відрізняються від звичайної лазаньї. Та й смак, в принципі, теж. Але, по-перше, лазінья-суп може використовуватися як в якості першого страви, так і другої. А по-друге, це виглядає більш креативно, незважаючи на всю простоту приготування.

Лазанья поруч з вами

Така страва як лазанья не готується за пару хвилин. В цьому її мінус, а може і плюс. Адже ті, хто люблять готувати, можуть сповна насолодитися процесом. Але якщо ви не з таких людей, але вам дуже хочеться спробувати соковиту класичну лазанью, то ми до ваших послуг.

У нашому ресторані Mercato Italiano ви можете спробувати смачну лазанью болоньєзе за старим італійським рецептом. Цей смак без зайвих слів пояснить вам, чому лазанья так популярна у всьому світі. Хто знає, може вона стане і вашою улюбленою стравою.

Новини

News image

Італійська кухня в Києві: гастрономічна подорож до Mercato Italiano у ТРЦ «Гулівер»

Італійська кухня в Києві: гастрономічна подорож до Mercato Italiano у ТРЦ «Гулівер»

Детальніше
News image

Онлайн-замовлення в ресторані Mercato Italiano

Доставка страв італійської кухні від ресторану Mercato Italiano допоможе вам створити незабутню атмосферу з вишуканою їжею

Детальніше
News image

Смачні італійські сніданки для всієї родини

Італійці знають, як розпочати день красиво

Детальніше

Benvenuti nel nostro ristorante

Ми завжди вам раді

Контактна інформація

Київ, 01001, площа Спортивна 1-А ТРЦ Гуллівер, 6 поверх

+380 (67) 400 75 50

mercatoadmin@bonfarto.com.ua

Режим роботи

Понеділок — П'ятниця 10:00 — 22:00

Субота — Неділя 11:00 — 22:00

Забронювати столик

Поля відмічені * обов'язкові до заповнення